Šťavnaté grilované kuře – 3 rady, jak na to!

Křupavá kůrčička, šťavnaté voňavé maso… Také byste si rádi ugrilovali celé kuře, ale zatím jste na to neměli odvahu? Ničeho se nebojte a pusťte se do díla. Pokud dodržíte pár pravidel, povede se vám to na jedničku, i když to budete dělat úplně poprvé!

1) Můžu kuře grilovat na jakémkoliv typu grilu?

Odpověď zní: „Ano, můžete“. Použijte jakýkoliv gril, který máte – nejlépe gril s poklopem. Nezapomeňte však, že pokud grilujete celé kuře, je potřeba zvolit metodu takzvaného nepřímého grilování. To proto, aby maso nebylo vysušené a kuře na povrchu připálené.

Metoda nepřímého grilování spočívá v tom, že maso není v přímém kontaktu s ohněm nebo s žárem (u elektrických či plynových grilů). U grilu na pevná paliva jednoduše posunete rozžhavené uhlíky ke straně a maso položíte na mřížku do míst, pod nimiž se uhlíky nenachází. U elektrického či plynového grilu docílíte nepřímého grilování tak, že použijete plechovou nádobu, čímž se žár ztlumí a teplo se lépe rozloží.

2) Jak mám maso nakořenit a připravit?

Nejprve kuře zvenku opláchněte, aby mělo čistou kůži. Zároveň se ujistěte se, že je uvnitř opravdu prázdné. Pak už může nastoupit vaše fantazie. Nejjednodušší je dovnitř kuřátka vložit bylinky a zvenčí jej potřít marinádou, a to jak před pečením, tak během něj. K tomu vám poslouží silikonová mašlovačka a grilovací náčiní – sada šikovných pomocníků, s jejichž využitím se vám bude lépe s masem manipulovat.

3) Za jak dlouho bude kuře hotové?

Vzhledem k tomu, že budete kuře dělat metodou nepřímého grilování, bude to trvat déle – zhruba hodinu a půl až dvě a půl (v závislosti na velikosti a teplotě grilu). Vložte bylinky, potřete marinádou a přiklopte poklop. Zhruba půl hodiny nechte kuřátko svému osudu, poté jej potřete marinádou. Od té doby potírejte zhruba každých 15 minut. Nezapomeňte na několika místech maso propíchnout, aby mohl vytékat tuk a udělala se tak křupavá kůrčička.

Občerstvení a časový harmonogram

Den před grilováním nezapomeňte naložit i další maso, tedy pokud samozřejmě plánujete menší přátelskou sešlost. Nakrájejte si zeleninu, připravte sýry a vše dejte do chladničky. Budou se vám hodit i džbány na vodu, do kterých můžete připravit domácí limonády.

A proč vlastně vše dělat už den předem? Chuť koření i domácí limonáda se přes noc krásně rozleží a vy sklidíte o to větší ovace!

Get in Touch

Další články autora

Elektro revize: Pro bezpečný chod elektrospotřebičů

Pravidelné revize jsou klíčové pro bezpečnost při práci. Lze díky nim výrazně minimalizovat riziko zranění elektrickým proudem. Nepodceňujte proto kontroly zařízení, které mohou včas...

Šťavnaté grilované kuře – 3 rady, jak na to!

Křupavá kůrčička, šťavnaté voňavé maso… Také byste si rádi ugrilovali celé kuře, ale zatím jste na to neměli odvahu? Ničeho se nebojte a pusťte...

Finská sauna pro 2 osoby, která je velmi vkusná

Finská sauna pro 2 osoby je velmi vkusná a praktická zároveň. Jedná se totiž o velmi elegantní domácí verzi tradiční finské sauny, která vás...

Reklama

Nejnovější články